Potrzebowałam trochę koloru i powiewu świeżości. Ileż można siedzieć w zamknięciu? Nic na to nie poradzę, więc upiekę coś co pięknie pachnie, ma kolor słońca, a w smaku jest słodko kwaśne. Tarta cytrynowa!!!
składniki na spód:
1,5 szkl. mąki, ja użyłam orkiszowej,
100 gr wegańskiej margaryny,
6 łyżek bardzo zimnej wody,
szczypta soli,
3 łyżki cukru,
krem:
sok i otarta skórka z 3 cytryn,
sok z 1 limonki,
2 łyżeczki agaru,
ok 100 ml syropu z agawy,
puszka mleka kokosowego,
220 gr tofu naturalnego,
1/2 łyżeczki kurkumy
Margarynę pokroiłam na mniejsze kawałki, przełożyłam do miski. Dodałam resztę składników na spód tarty, wyrobiłam na gładkie, jednolite ciasto. Zawinęłam w folię i włożyłam na ok 20-30 min do lodówki do schłodzenia.
Po upływie tego czasu wyjęłam ciasto i rozwałkowałam je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Delikatnie zdjęłam jedną warstwę papieru i przełożyłam ciasto do wysmarowanej olejem kokosowym foremki. Zdjęłam drugą warstwę papieru. Nakłułam ciasto widelcem co kilka cm.Włożyłam do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i piekłam ok 20 min. Wyjęłam i schłodziłam.
Krem: cytryny bardzo dokładnie umyłam, starłam z nich skórkę i wycisnęłam sok, sok wycisnęłam również z limonki. Wyszło mi ok 1/3 szkl. soku z cytryny. Wszystkie składniki na krem, razem z sokiem i 1/2 skórek, ale bez agaru, wrzuciłam do blendera i zblendowałam na gładką masę, jest ona raczej rzadka. Następnie przelałam do garnka i podgrzałam. Do gorącej masy dodałam agar i dokładnie wymieszałam. Krem delikatnie przelałam na schłodzony spód tarty i wstawiłam na kilka godzin do lodówki, żeby masa stężała.
Wyjęłam i ozdobiłam pozostałą skórką, malinami i karambolą oraz listkami mięty.
Moja foremka ma 28 cm średnicy.
Fantastycznie wygląda! Wypróbuję przy pierwszej okazji.
PolubieniePolubienie
wygląda super, kupię produkty i upiekę 💪
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Super! Daj znać jak wyszła!
PolubieniePolubienie
Ja ją robiłam w poprzednim roku i wyszła przepyszna. Rodzina kręciła nosem, ponieważ dla niektórych była zbyt intensywna, ale dla mnie w sam raz smak oraz aromat! Polecam gorąco.
PolubieniePolubione przez 1 osoba