Kotlety warzywne robię często. Dzisiaj na tapetę poszła cukinia, kukurydza i groszek z puszki. Do tego płatki owsiane i przyprawy.

Składniki:
1 średnia cukinia
1/2 puszki groszku (puszka 300g)
1/2 puszki kukurydzy (puszka 400g)
2 szklanki płatków owsianych
kawałek wegańskiego sera ala gouda (można pominąć)
przyprawy: sól, pieprz, kumin, czosnek, rozmaryn – do smaku
Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach, odcisnęłam nadmiar wody. Starłam ser i dodałam do cukinii razem z groszkiem i kukurydzą. Płatki zblendowałam w mikserze i dodałam do warzyw. Przyprawiła. Dokładnie wymieszałam i zostawiłam na ok 20 min. Następnie wilgotnymi rękoma formowałam kotleciki i smażyłam do zrumienienia z każdej strony.
Podałam z kiszonymi burakami i ryżem. Smacznego!
Na youtube można zobaczyć filmik pokazujący jak powstawały te kotlety warzywne zapraszam na kanał Zojka72