Ziemniaki lubię pod każdą postacią. Babki ziemniaczanej nie jadłam długo. Ostatnio jak byłam u Mamy to specjalnie dla nas zrobiła wersję wegańską. Dzisiaj ją sobie odtwarzam w domu. Już pięknie pachnie!
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 cebule
180 gr wędzonego tofu
3 łyżki kaszy manny
sól i pieprz do smaku
olej kokosowy do smażenia
Ziemniaki obrałam, 1/2 kg ziemniaków ugotowałam w osolonej wodzie. Jedną cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam. Przełożyłam do dużej miski. Na tej samej patelni podsmażyłam pokrojone w paski tofu. Wszystkie ziemniaki i drugą cebulę starłam na drobnej tarce. Starte ziemniaki, cebule i tofu wymieszałam w dużej misce. Dodałam kaszę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam do keksówki i piekłam przez 60 min w 180 st C