Kupiłam piękną dynię. Postanowiłam zrobić ciasto i kotlety. Potrzebne do tego jest puree z dyni. Robi się je prosto. Dynię kroimy na 8 części, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i pieczemy ok 50 min. Następnie oddzielamy od skóry i pestek, blendujemy i gotowe. Dzisiaj przepis na ciasto.

Składniki suche:
2 szkl mąki gryczanej jasnej
1,5łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
szczypta soli
Składniki mokre
1 szkl puree z dynii
1/3 szkl mleka roślinnego, ja użyłam sojowe,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki octu jabłkowego
1/3 szkl cukru trzcinowego
1/2 szkl oleju roślinnego, ja użyłam oliwy
50 gr gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Suche składniki wymieszałam w dużej misce. Składniki mokre zblendowałam w mikserze. Mokre składniki dodałam do suchych. Dokładnie wymieszałam. Dodałam posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszałam i przełożyłam do keksówki wysmarowanej oliwą. Piekłam w 180 st C przez 40-50 min, na termoobiegu.
Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne, można zrobić na nie polewę z czekolady. Nie jest zbyt słodkie, spróbujcie je przed upieczeniem. Możecie dodać trochę więcej cukru. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie drewnianym patyczkiem czy już jest upieczone.
Smacznego!!!