Sos słodko kwaśny

Zrobiłam sajgonki, a sajgonki najlepsze są z sosem słodko kwaśno ostrym. Oto mój przepis na taki sos.

Składniki:

1-2 papryczki chilli

1/2 marchewki

1/2 puszki ananasa

1 cm imbiru

1-2 łyżki octu ryżowego

2-3 łyżki cukru trzcinowego

woda

1 łyżka mąki z kukurydzy (może być ziemniaczana)

Wykonanie:

Na dno rondla wlałam trochę wody. Do niej wrzuciłam posiekaną drobno papryczkę i imbir, poddusiłam. Dodajcie na początek jedną papryczkę, chyba że lubicie ostre potrawy to dajcie więcej. Marchewkę obrałam, starłam na tarce i dorzuciłam do rondelka. Ananasa drobno pokroiłam i razem z 1/2 syropu z puszki, dodałam do marchewki. Dodałam 1 łyżkę octu. Przykryłam pokrywką i zostawiłam na kilka minut, żeby marchewka zrobiła się miękka. Dolałam szkl wody i łyżkę cukru. Wszystko zblendowałam i zagęściłam mąką, u mnie wystarczyła 1 mała łyżeczka mąki. Do kubka wlewam kilka łyżek zimnej wody, do niej dodaję łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszam. Dodaję kilka łyżek, po jednej, gorącego sosu, po każdej dodanej łyżce mieszam. Dopiero tak przygotowaną mąką zagęszczam sosy czy zupy. Na koniec doprawiam.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: