Wakacje i wakacje, jeszcze cały czas w trakcie. Podziwiamy Peloponez, jesteśmy w miejscu gdzie nie ma turystów, i tylko szum wiatru i wody w nocy czasem nie dają nam spać.
Dzisiaj kolejny zaległy przepis tym razem na ciastka orzechowe.

Składniki:
150 gr mąki z kaszy gryczanej jasnej,
120gr płatków owsianych,
100 gr mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 gr oleju kokosowego,
200 gr jabłka,
200 gr rodzynek,
5 łyżek syropu z agawy,
200 gr różnych orzechów (włoskie, migdały, nerkowce)
100 gr cukru trzcinowego, ciemnego,
100 gr masła orzechowego,
Wykonanie:
Rodzynki zalewam gorącą wodą i zostawiam na 20-30 min, orzechy blenduję, jabłko obieram i blenduję na papkę. Wszystkie składniki przekładam do dużej miski i mieszam, dodaję odciśnięte rodzynki. Mieszam ponownie. Formuję ciasteczka i układam na papierze do pieczenia. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st C na ok 15 min

Przed nami jeszcze kilkanaście dni w tym pięknym miejscu. Takie widoki mam tu na wyciągnięcie ręki:

Miłego dnia dla Was.