Boczniaki, są to następne grzyby, które bardzo lubię. Najbardziej smażone w panierce. Te dzisiejsze wyszły idealnie.

Składniki:
400 gr boczniaków,
1 czubata szkl mąki z ciecierzycy,
ok 1 szkl wody,
4-5 łyżek sosu sojowego,
sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
olej do smarzenia.
Przygotowanie:
Boczniaki umyłam i osuszyłam.
Do miski wsypałam mąkę i wlałam 2/3 szkl wody, dodałam przyprawy i sos sojowy. Wszystko wymieszałam i dolałam resztę wody, znowu wymieszałam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
Boczniaki po kolei zanurzałam w cieście i smażyłam z dwóch stron na złoty kolor. Najlepsze są zaraz to usmażeniu.
U mnie z puree z kalafiora i bobu oraz surówką.