O rany jakie to dobre! Tarta czekoladowa z owocami. Nadzienie jest bardzo kremowe. Trzymajcie ją w lodówce, po pierwsze żeby się na słońcu nie roztopiła, po drugie, i chyba ważniejsze, więcej będzie dla Was.
Składniki
Na spód:
1,5 szkl płatków owsianych,
0,5 szkl blanszowanych migdałów,
1,5-2 łyżki cukru,
2 łyżki kakao, gorzkie,
6 łyżek płynnego oleju kokosowego
Na masę:
1 szkl mleka kokosowego z puszki, mleko wstawiam na noc do lodówki, używam tylko gęstej części mleka,
1/3 szkl oleju kokosowego,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
3 łyżki cukru,
300 gr gorzkiej czekolady,
do ozdobienia owoce, listki mięty, rozdrobnione orzechy nerkowca.
Wykonanie:
Płatki owsiane i migdały wrzuciłam do blendera, zmiksowałam na drobne kawałki. Dodałam resztę składników i wymieszałam.
Przełożyłam do formy o średnicy 20 cm, wysmarowanej olejem, dokładnie docisnęłam do spodu i oblepiłam brzegi na wysokość ok 1 cm. Tak przygotowaną tartę wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piekłam z termoobiegiem 15 min
Wyciągnęłam z piekarnika i zostawiłam do wystudzenia. Włożyłam na kilkanaście minut do lodówki.
Do rondelka włożyłam wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady. Podgrzałam do całkowitego połączenia wszystkich składników.
Czekoladę rozkruszyłam i wsypałam do żaroodpornej miski. Następnie zalałam ją gorącym płynem z rondelka, przemieszałam i zostawiłam na 2-3 minuty.
Po tym czasie dokładnie wymieszałam i przelałam na schłodzony spód tarty. Wstawiłam do lodówki. Masa powinna wystygnąć i stężeć. Ja trzymałam ciasto w lodówce ok 2 godzin.
Wyjęłam i ozdobiłam owocami, użyłam borówek, malin, czerwonych porzeczek i jeżyn, dodałam kilka listków mięty i posypałam orzeszkami.
Gotowe!!!
Muszę wypróbować ! Jest Pani świetna ❤️
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🥰 a tarta jest naprawdę super!
PolubieniePolubienie
Super, aż dzisiaj zrobię! 😊
PolubieniePolubienie
Polecam ❤️
PolubieniePolubienie