Dzisiaj będzie przepis na chleb, który bije rekordy popularności na moim instagramie. Przepis jest bardzo prosty i każdy bez większego problemu go upiecze. Jest też bezglutenowy.

Składniki:
3 szkl kaszy gryczanej niepalonej,
5 szkl wody,
2 płaskie łyżeczki soli, może być mniej,
garść siemienia lnianego, ja daję 1/2 kubka,
garść słonecznika, też daję 1/2 kubka
Wykonanie:
Kaszę gryczaną wsypuję do dużej miski i zalewam wodą. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 24 godziny w ciepłe miejsce. Mieszam co jakiś czas drewnianą łyżką.
Po upływie 24 godzin odlewam nadmiar wody, blenduję na gładką masę. Konsystencja powinna być taka jak gęste ciasto na racuchy. Dodaję sól i ziarna. Mieszam i przekładam do keksówki wysmarowanej olejem. Moja keksówka ma wymiary 31 x 12 cm
Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st C i piekę z funkcją termoobieg przez 1 godzinę.
Wyciągam z foremki chwilę po wyjęciu z piekarnika.
Udanych wypieków i smacznego!
Pycha
PolubieniePolubienie
Uwielbiam ten chleb!
PolubieniePolubienie
Pingback: Kurki z patelni | Zojka72
Chleb jest przepyszny! Dziekuje za przepis!
Ze swojej strony dodam ze warto wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, bez tego miałam mały problem żeby wydostać go z formy.
PolubieniePolubienie
Czy nie są potrzebne drożdże , żeby ciasto urosło??? Bo tak to chyba będzie zakalec.
PolubieniePolubienie
Nie, drożdże nie są potrzebne, tylko to co w przepisie
PolubieniePolubienie