Dzisiaj prosty i szybki przepis na kotleciki z cukinii. Niedość, że wegańskie to jeszcze bezglutenowe.

Składniki
1,5 średniej wielkości cukinii
2-3 małe marchewki
0,5 cebuli
80 gr tofu naturalnego
1 szklanka płatków owsianych
2-3 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, kumin, wędzona papryka, garam masala
Cukinię, marchewkę i czosnek ścieram na tarce o małych oczkach. Solę i zostawiam na chwilę, cukinia w tym czasie puści wodę.
W międzyczasie płatki blenduję na mąkę, kroję drobno cebulę, a tofu rozdrabniam widelcem.
Odciskam nadmiar wody, dodaję zblendowane płatki, cebulę i tofu. Mieszam, przyprawiam do smaku. Lubię jak jest dużo przypraw.
Wilgotnymi rękoma formuję kotleciki i smażę je na rozgrzanej patelni po 2-3 min z każdej strony, aż będą złociste.
U mnie z gotowanym ryżem i kiszoną kapustą.
Smacznego!!!
Koniecznie dajcie znać czy Wam smakowały.
Jutro robię kotleciki! Zawsze mi się rozpadają , ale teraz wierze, ze w końcu się udadzą 😀 pozdrawiam! Jest pani bardzo inspirujaca!!
PolubieniePolubienie
Bardzo dziękuję 💚 mam nadzieję, że będą smakowały i się nie rozpadną 👍
PolubieniePolubienie