Kotlety z cukinii i marchewki

Dzisiaj prosty i szybki przepis na kotleciki z cukinii. Niedość, że wegańskie to jeszcze bezglutenowe.

Składniki

1,5 średniej wielkości cukinii

2-3 małe marchewki

0,5 cebuli

80 gr tofu naturalnego

1 szklanka płatków owsianych

2-3 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, kumin, wędzona papryka, garam masala

Cukinię, marchewkę i czosnek ścieram na tarce o małych oczkach. Solę i zostawiam na chwilę, cukinia w tym czasie puści wodę.

W międzyczasie płatki blenduję na mąkę, kroję drobno cebulę, a tofu rozdrabniam widelcem.

Odciskam nadmiar wody, dodaję zblendowane płatki, cebulę i tofu. Mieszam, przyprawiam do smaku. Lubię jak jest dużo przypraw.

Wilgotnymi rękoma formuję kotleciki i smażę je na rozgrzanej patelni po 2-3 min z każdej strony, aż będą złociste.

U mnie z gotowanym ryżem i kiszoną kapustą.

Smacznego!!!

Koniecznie dajcie znać czy Wam smakowały.

2 Comments

  1. Kd says:

    Jutro robię kotleciki! Zawsze mi się rozpadają , ale teraz wierze, ze w końcu się udadzą 😀 pozdrawiam! Jest pani bardzo inspirujaca!!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: