Wiosna rozgościła się na dobre. Chociaż według prognozy pogody dzisiaj ma być załamanie pogody. Zobaczymy.
Zrobiłam dzisiaj pastę bezjajeczną. Syn o nią poprosił. Jest prosta i bardzo smaczna! Idealna jako smarowidło do kanapek.

Składniki:
słoik gotowanej ciecierzycy,
1/2 szkl majonezu z tego przepisu,
1 łyżeczka soli czarnej (kala namak),
1,5 szkl wody,
szczypta pieprzu.

Wykonanie:
Oddzieliłam ciecierzycę od aquafaby. Z aquafaby zrobiłam majonez. Ciecierzycę wrzuciłam do rondla zalałam wodą i dodałam sól czarną, zagotowałam i przez 15 min gotowałam, pod przykryciem, na małym ogniu. Następnie odlałam wodę i zblendowałam.
Zostawiłam do wystudzenia.
Dodałam majonez, doprawiłam czarną solą i pieprzem.
Gotowe!!!
Najbardziej ją lubię na razowym chlebie, do tego pomidor i szczypiorek z balkonu. Palce lizać!!!
