Uwielbiam kuchnię azjatycką, indyjską czy tą ze Sri Lanki. Lubię ja bardzo, ale przerabiam ją i dostosowuję do swoich potrzeb i smaku. Dzisiaj mam dla Was placki roti. Normalnie są to płaskie placki bez nadzienia, ale dzisiaj zrobię z nadzieniem z ziemniaków. Możecie zrobić dowolne, takie, które lubicie.

Składniki na placki:
0,5 kg mąki pszennej
1 szkl mleka kokosowego (używam takiego z kartonu)
2-3 łyżki zimnej wody
1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, najpierw mąka i sól, następnie dodajemy partiami mleko kokosowe. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy wody i dalej wyrabiamy.
Ciasto powinno być dobrze wyrobione i nie może kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na 30 min.
Odrywamy po kawałku ciasta (wielkości dużego orzecha włoskiego) i rozciągamy w rękach i formujemy płaskie placki. Jeśli placki mają być z nadzieniem to na środek kładziemy po łyżeczce nadzienia i formujemy płaskie placki. Następnie smażymy je na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, po kilka minut z każdej strony.
Podajemy z ulubionym curry. Gotowe, smacznego!