Tłusty czwartek już za kilka dni, postanowiłam wymyślić przepis na mini pączki. Przetestowałam go na moich dzieciach i przyjaciołach. Jednogłośnie stwierdzili, że są pyszne. Przedstawiam Wam mój przepis:

Składniki:
500 gr mąki pszennej pełnoziarnistej, można też użyć zwykłej mąki,
1/3 szkl cukru,
1/2 łyżeczki soli,
14 gr suchych drożdży,
1 szkl mleka sojowego,
2 łyżki wódki,
opakowanie serka o smaku mango 140 gr lub jogurt waniliowy

30 gr oleju kokosowego, roztopionego i przestudzonego.
Olej do smażenia.
Posypka:
cynamon, cukier, orzeszki ziemne.
Wszystkie suche składniki wrzucamy do dzieży miksera, mieszamy. Następnie dodajemy mleko sojowe, wódkę i serek. Wyrabiamy przez kilka minut w mikserze z użyciem haka do mieszania chleba. Następnie dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy przez kolejne 5-6 min. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godz.
Po upływie tego czasu ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozciągamy tak aby nie było grubsze niż 1 cm.
Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy kółka o średnicy ok 3 cm (ja to robiłam kieliszkiem do wódki). Wyszło mi ponad 50 pączusiów. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na ok 30 min.

W patelni o wysokim brzegu rozgrzewamy olej i, partiami, smażymy pączki do zezłocenia, ok 3 min.
Pączusie wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Po kilka łyżek cukru i cynamonu oraz garść orzechów wrzucamy do blendera i blendujemy.
Każdy pączek obtaczamy w posypce i gotowe.
