Ciasta, ciasta, ciasta. Ostatnio często piekę ciasta. Dzisiaj ciasto z fasoli.
puszka czerwonej fasoli – po odsączeniu 240 g fasoli
6 łyżek mielonego siemienia lnianego
1/3 szklanki wody
1 bardzo dojrzały banan
150 g syropu z agawy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
4-5 łyżek kakao
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki masła orzechowego

Uwielbiam zapach pieczonego ciasta!!! Szczególnie czekoladowego.
Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut.
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, siemię również. Wszystko dokładnie blendujemy. Fasola musi być odsączona i przepłukana pod zimną wodą. Im dłużej blendujemy tym lepiej. W ciescie nie powinno być czuć kawałków fasoli. Do ciasta możemy dodać garść bakali.
Zblendowane ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w 180 st c przez 40-45 min.
Jeśli chcecie aby ciasto było bardziej wypieczone wystarczy je piec ok 50 min, jeśli lubicie słodkie ciasta dodajcie więcej syropu z agawy.
Ciasto studzimy i zjadamy 🙂

Dzień dobry:) Na samym początku chciałam podziękować za przepis. Jest bardzo interesujący i smakowity (u mnie, właśnie w piekarniku:D). Mam pytanie odnośnie mrożenia. Zastanawiam się czy mogę je zamrozić bez zniszczenia go..? Pozdrawiam i życzę udanej środy:)
PolubieniePolubienie
Nigdy go nie mroziłam, ale myślę, że nic nie powinno mu się stać
PolubieniePolubienie