Wypiekanie ciastek, ciasteczek i ciast, zajmuje w moim życiu dosyć ważne miejsce. Lubię piec, gotować zresztą też, ale to wiecie. Zapach cynamonu to dla mnie zapach domu i ciepła. Czyli czas na cynamonki!!! To jeden z wypieków, który robię z głowy. I zawsze gdy ktoś pyta o przepis mam problem z jego podaniem. No wiesz mąki to tak na oko.. mleka ile przyjmie mąka i takie tam….

Ciasto:
25 g drożdzy
1,5 szkl ciepłego mleka sojowego
3 łyżki cukru
szczypta soli
3 szkl mąki pszennej
2-3 łyżki miękkiego oleju kokosowego
Nadzienie:
2-3 łyżki cynamonu
1-2 łyżki cukru pudru
garść pokruszonych orzechów ( ja lubię ziemne, ale mogą być różne)
2-3 łyżki płynnego oleju kokosowego
Lukier:
sos z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1 szkl cukru pudru

Drożdże rozkruszyć do dużej miski, dodać cukier, sól i 1/2 szkl ciepłego mleka. Zostawić na 15-20 min. Do spienionych drożdży dodać olej resztę mleka i mąkę. Wyrabiać przez kilka minut na gładkie sprężyste ciasto, nie lepiące się do rąk. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia na ok 40 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt z jeden bok był większy od drugiego ( 60 x 25 cm). Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać ze sobą i wysmarować nim równomiernie ciasto. Ciasto zawinąć jak roladę i pokroić na ok 4-5 cm kawałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy, ciasto jeszcze urośnie. Przykryć ściereczką i zostawić na ok 20 min
Piekarnik rozgrzać do 160 st C, wstawić blachę i piec ok 15-20 min. Cynamonki wyjąć, lekko przestudzić.
Przygotować lukier, jeśli będzie zbyt gęsty, dodać do niego łyżeczkę gorącej wody. Jeśli za żadki to trochę cukru. Lukier wykładać łyżeczką na wierzch każdej cynamonki. Gotowe!
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe!!!