Krupnik to jedna z najlepszych zup na zimowe chłody. Uwielbiam gdy jest taki gęsty, że łyżka w niem staje. Robię go w zasadzie tylko jesienią i zimą gdy potrzeba czegoś rozgrzewającego.

Składniki:
0,5 kg kaszy jęczmiennej
2 cebule
5 dużych marchewek
2 pietruszki
Ok 1 kg ziemniaków
4 l wody
4-5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
2-3 liście laurowe
kilka suszonych grzybów
2-3 ząbki czosnku
Oliwa
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy, wsypujemy do dużego garnka. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, suszone grzyby i rozgniecione w moździerzu ziele angielskie i gotujemy na średnim grzaniu.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy, cebulę na ćwiartki, ziemniaki w kostkę, a pietruszkę i marchewkę w talarki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy czosnek, polewamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy 20 min, następnie upieczone warzywa wrzucamy do garnka z kaszą i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Najbardziej lubię go jeść z domowym chlebem i koperkiem!
Smacznego.