Jesień już na dobre zagościła za oknami, coraz częściej jest zimno i buro za oknem. Nie przepadam za taką pogodą. Za to jest wymówka żeby ugotować jakiś makaron z pysznym kremowym sosem.

Składniki:
500 g makaronu farfalle
1 cebula
1 marchewka
1 cukinia
1 długa, słodka papryka
150 g wegańskiej goudy
200 g wegańskiej śmietany
1/2 szkl białego wina
2 szkl wody z gotowania makaronu
kumin, kurkuma, sól, pieprz
1/2 łyżeczki utartego imbiru
1/2 łyżeczki utartego czosnku
trochę tymianku

Makaron gotujemy, odcedzamy. Zostawiamy 2 szkl wody z gotowania.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy czosnek, imbir, kumin i kurkumę, ja dałam po 1/2 łyżeczki każdej z tych przypraw. Podsmażamy. Paprykę kroimy i dorzucamy do cebuli. Marchewkę myjemy i obieramy, ścieramy razem z cukinią na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy na patelnię do papryki, dusimy. Dodajemy wino, dusimy do momentu, w którym zmiękną warzywa.
Wyłączmy kuchenkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do warzyw, mieszamy. Dodajemy śmietanę i wodę z gotowania makaronu. Wodę dodajemy partiami, tak aby sos nie wyszedł zbyt rzadki, czasem wystarczy 1/2 szkl wody
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy makaron. Dokładnie wszystko mieszamy, posypujemy tymiankiem i gotowe!!!