Szokobons

Kolejny przepis na piątkowy wieczór przy kawie. Przepis inspirowany książką „Wegańskie słodycze”. To teraz jedna z moich ulubionych książek.

Co będzie potrzebne:

150 gr twardej części mleczka kokosowego, u mnie zawsze jedna puszka jest na wszelki wypadek w lodówce,

50 gr ksylitolu,

50 gr oleju kokosowego, dla mnie to trochę za dużo, nastepnym razem dam mniej

50 gr orzechów nerkowaca,

kilka kropli wanilii,

szczypta soli różowej himalajskiej,

75 gr orzechów laskowych, bez skórek, przyrażonych na patelni,

100 gr gorzkiej czekolady, będzie z tego polewa 😉

Ksylitol, olej i mleczko kokosowe umieść w rondleku i podgrzewaj, co jakiś czas mieszając do rozpuszczenia wszystkich składników. Przełóż płyn do kielicha blendera, dodaj orzechy nerkowaca, sól i wanilię i zblenduj na gładką masę. Orzechy laskowe drobno posiekaj i dodaj do masy, wymieszaj. Przełóż do małytch foremek, ja użyłam sylikonowych do robienia czekoladek.

Schłódź w zamrażalniku, ja trzymałam je całą noc w zamrażalniku, a i tak szybko się roztapiały. Dlatego nastepnym razem dodam mniej oleju kokosowego.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zanuż w niej „cukierki”. Przechowój w lodówce, Podjadaj jak nikt nie patrzy, albo podziel sie z innymi 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: