truskawkowa tapioka

Tapiokę w granulkach dostałam od siostry. Na początku nie wiedziałam co z nią zrobić. Coś tam słyszałam, ale co i jak zrobić to już nie wiedziałam. Poszukałyśmy w necie, przeczytałyśmy instrukcję na opakowaniu i …

nie możliwe, żeby to było takie proste!!! A jednak!

1/3 szkłanki tapioki zalewamy 1/2 litra mleka/napoju roślinnego i zostawiamy na minimum godzinę. Następnie zagotowujemy, zmnieszamy grzanie i gotujemy przez 15-20 minut. W tym czasie przygotowałam ok 1/2 kg truskawek, umyłam je i zblendowałam. Wlałam do garnka z tapioką i gotowałam jeszcze z 10 minut. Kuleczki tapioki powinny się zrobić całkowicie przeźroczyste.

Przełożyłam do szklaneczek i wstawiłam do lodówki do schłodzenia.

Przed podaniem poukładałam na wierzchu truskawki, maliny i borówki. Nie dodałam żadnego cukru czy słodzika, same owoce wystarczyły. Myślę, że zamiast truskawek można dodać zblendowane maliny czy borówki, też będzie smacznie!

2 Comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: