Zupa ze szparagów

Dzisiaj zupa w stylu zero waste. Ostanio robiłam pieczone szparagi i zostało mi dużo końcówek. Jak pisałam we wcześniejszym poście bardzo je lubię, nie lubię, za to, jak się coś marnuje.

Przygotowałam więc zupę szparagową, jest oba bardzo prosta do zrobienia.

Końcówki z 3 pęczków szparagów, 1 cały pęczek, 3 cebule, 3-4 marchewki, kawałek pora, 1/4 małego selera, 2-3 pietruszki, mleko kokosowe, liść laurowy, sól i pieprz, 2-3 ząbki czosnku, kilka pokrojonych ziemniaków

Cebulę kroimy i podsmażamy w garnku, dodajemy pokrojonego pora i trochę wody – dusimy. Teraz czas na włoszczyznę, kroimy i wrzucamy. Jak trochę zmięknie dodajemy pokrojone szparagi i ok 2-3 litrów wody, liść laurowy i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, zmiejszamy grzanie i gotujemy do miękkości, ok 40-50 min. Blendujemy i przecedzamy, ja wyciągam wcześniej marchewkę i liść laurowy. Dodajemy ok 1,5 szklanki mleka kokosowego, pokrojone ziemniaki oraz sól i pieprz. Gotujemy tak długo aż ziemniaki będą miękkie ok 15-20 minut.

Ja zrobiłam jeszcze grzanki z chleba i starłam wegańską goudę, posypałam też liśćmi kolędry 😍

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: