Zawijane szparagi

Sezon na szparagi w pełni, trzeba z tego korzystać. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię szparagi i jem je kiedy tylko jest okazja.

Dzisiaj szparagi zawijane w ciasto francuskie.

Potrzebne nam będą oczywiście szparagi, jeden pęczek, ciasto francuskie – kupuję takie bez masła, trochę sosu pomidorowego lub keczupu i ser w plastrach – ja używam wegańskiej goudy.

Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy twarde końcówki i blanszujemy we wrzątku.

Ciasto francuskie rozwijamy ( ja trzymam je przez noc w lodówce, żeby nie było twarde) i smarujemy sosem, kroimy na paski ok 1 centymetra szerokości. Na każdy pasek ciasta kładziemy mniejszy pasek sera i zawijamy wokół szparaga.

Powtarzamy aż skończą się szparagi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy delikatnie oliwą i pieczemy w 180 st C przez 13 – 15 min

Gotowe!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: