To danie robi chyba największą furorę wśród moich znajomych. Jest proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu.
Składniki do sosu
1 szklanka mleka sojowego,
1/2 szklanki oleju,
1 łyżka płatków drożdżowych,
Sok z 1/2 cytryny
Przyprawy: czosnek, sól czarna, pieprz
Mleko wlewamy do blendera, dodajemy wszystko oprócz oleju. Blendujemy do wymieszania składników. Następnie wlewamy 1/3 oleju, blendujemy, wlewamy resztę oleju i blendujemy kilka mimut, aż sos zacznie gęstnieć
Składniki do „bazy”:
1 cebula,
2 opakowania wędzonego tofu, 2 x 180 g
Kilka łyżek ciemnego sosu sojowego
Olej do smażenia
Natka pietruszki do dekoracji
Tofu kroimy na wąskie paseczki, takie jak kawałki boczku w tradycyjnej carbonarze.
Dodajemy sos sojowy, powinien on dokładnie pokryć całe nasze tofu. Marynujemy ok 30 min lub dłużej.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy marynowane tofu. Ja to robię partiami, tak aby tofu dokładnie podsmażyć z obu stron.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki i podajemy z makaronem.
Smacznego!!!
Jeśli przepis Wam się spodobał udostępniajcie ❤️